Care sunt principalele pericole la care ne expunem atunci cand navigam pe net? Iata o lista cu cele mai frecvente amenintari.


Pericole si escrocherii online


1. Loteriile online. Poti primi un email care te anunta ca ai castigat o suma foarte mare, de la sute de mii la milioane de dolari americani, euro, lire sterline, samd. Persoana care te-a anuntat ca ai castigat marele premiu spune ca doreste sa iti transfere suma respectiva in cont, asa ca operatiunea pare a fi lipsita de risc pentru tine. Realitatea este insa alta: escrocii iti vor cere datele cardului de credit sau te vor pune sa platesti diferite comisioane pentru asa-zisul transfer al banilor, etc. Oricum, loteriile online sunt ilegale in multe tari si gandeste-te bine: cum ai putea castiga la o loterie la care nici macar nu ai jucat?


2. Scrisorile nigeriene, cunoscute si ca 419, dupa numarul articolului din codul penal al Nigeriei care pedepseste acest tip de frauda. O persoana dintr-o tara straina (Nigeria, Anglia, America, etc) putred de bogata iti trimite un email, cerandu-ti s-o ajuti sa transfere o mare suma de bani (de obicei 1-10 milioane de dolari) din tara sa intr-o alta tara si iti ofera un comision de 10-50% daca o vei ajuta sa faca acest lucru. De fapt, victima va ajunge sa fie escrocata cu sume variind intre mii si sute de mii de dolari, pentru a "debloca" sau a accelera transferul, sau pentru a mitui oficialii maruntii din tara respectiva, care, spune autorul scrisorii, se opun transferului, samd.


Bineinteles ca aceste informatii nu sunt divulgate de la inceput, asa ca victima nu realizeaza ce se intampla decat atunci cand este prea tarziu. Pana la urma, isi spune bietul om, ce mare lucru daca dau acum 1.000$ sau 5000$? Doar voi primi un milion sau doua in schimb! Care este realitatea? Nimeni (in afara de mine :) nu iti vrea binele pe internet. Rezista tentatiei de a raspunde acestor scrisori.


3. Cecurile false. O persoana necunoscuta iti propune sa o ajuti sa transfere bani dintr-o tara in alta, sub pretextul ca taxele bancare (sau de alta natura) sunt mai mici in Romania, oferindu-ti un comision de 20-50% din valoarea cecului respectiv. De fapt, infractorul iti va trimite un cec fals atat de bine realizat, incat falsul nu va putea fi detectat de cei de la banca, iar hotul iti va cere sa-i virezi rapid in cont suma care i se cuvine. De teama de a nu pierde banii, victima vireaza suma ceruta din fondurile proprii, iar apoi, cand cecul este verificat si respins, ramane cu buza umflata... In Romania, incasarea unui cec extern dureaza peste 30 de zile deoarece fiecare cec este trimis inapoi la institutia care l-a emis pentru a fi verificat.


4. Phising, emailuri care par a veni din surse autorizate si ne solicita date personale: seria si numarul cartii de credit, nume de utilizator si parole, etc. De obicei, aceste scrisori par a fi trimise de banci, site-uri unde ne-am creat conturi, samd. In realitate, raufacatorii informatici au copiat site-ul original si (atunci cand facem click pe link-ul din email) ne directioneaza pe site-ul lor, colectand datele noastre in vederea golirii contului din banca. Institutiile bancare din Romania (sau din alte tari) nu trimit niciodata astfel de emailuri. Rezista tentatiei de a face click pe link-urile respective, chiar daca banca pare sa iti ofere o recompensa de 10, 20 sau chiar 50 de euro - ai de-a face cu un infractor!


5. Spyware, aplicatii instalate in calculator fara consimtamantul nostru, care monitorizeaza felul in care folosim PC-ul si de cele mai multe ori trimit rapoarte creatorilor lor. Daca vezi o multime de ferestre pop-up, care apar din senin atunci cand navighezi pe net, daca browser-ul te duce pe site-uri pe care nu le-ai accesat, daca observi ca au aparut tot felul de toolbar-uri, iconuri si alte minunatii pe desktop sau in browser, daca anumite aplicatii (cum ar fi antivirusul) nu mai functioneaza asa cum trebuie, daca PC-ul pare a raspunde la comenzi mult mai lent decat inainte, s-ar putea sa fii infectat cu una sau mai multe aplicatii spyware.


6. Securitatea wireless, sau mai bine zis lipsa securitatii conexiunilor wireless. Conexiunile fara fir sunt utile si comode, scutindu-ne sa intindem fire prin toata casa, insa pot fi periculoase atunci cand nu le securizam sau atunci cand folosim mult prea putin sigura metoda de criptare Wired Equivalent Privacy (WEP). Daca asa stau lucrurile, orice persoana care are un calculator cu un adaptor wireless ne poate accesa reteaua; poate fi un vecin care foloseste conexiunea noastra la internet fara a plati niciun ban, sau chiar un hacker care colecteaza informatiile noastre pretioase. In plus, daca o astfel de persoana foloseste conexiunea noastra pentru a comite o infractiune, politia ne va face noua (si nu lui) o vizita.


Ce putem face pentru a securiza reteaua noastra wireless? In primul rand, putem cripta conexiunea folosing Wi-Fi Protected Access (WPA, sau, daca routerul ne permite, WPA2). Apoi, trebuie sa dezactivam SSID, sa schimbam parola initiala a routerului si sa nu permitem conectarea la retea decat a calculatoarelor sau dispozitivelor wireless a caror adresa MAC o cunoastem. Nu in ultimul rand, este bine sa oprim conexiunea wireless atunci cand nu o folosim; exista routere care ne permit sa facem acest lucru. Daca nu esti un expert in IT, s-ar putea sa ai nevoie de un prieten care sa te ajute sa faci toate aceste lucruri.


7. Site-urile de social networking: hi5, Facebook, MySpace, etc. Aceste site-uri nu sunt neaparat rele, insa ne pot expune pe noi sau pe copiii nostri unor contacte cu persoane rau intentionate: agresori sexuali, alte tipuri de infractori, samd. Care este principala problema? Utilizatorii unor astfel de site-uri isi creeaza un cerc de "prieteni", cu care impartasesc multe dintre gandurile, sentimentele si actiunile lor. Din pacate, oricine are cateva cunostinte de baza despre astfel de site-uri poate afla informatii despre orice membru al unei astfel de comunitati online. Exista chiar specialisti care sunt angajati pentru a afla profilul online al anumitor persoane in vederea recrutarii sau, din contra, a discreditarii lor. Nu uitati ca toate informatiile pe care le puneti pe o astfel de pagina web nu pot fi sterse si nu dispar nici macar atunci cand va stergeti definitiv contul; mai mult, proprietarii site-urilor respective le pot folosi asa cum doresc ei.


8. Ofertele de munca la domiciliu. Emailul pe care l-ai primit iti promite o suma lunara destul de mare pentru destul de putina munca: vei completa niste formulare, sau vei pune scrisori in plicuri, vei asambla fel de fel de obiecte, samd. Toate aceste escrocherii au in comun cateva caracteristici: munca este putina, efortul este destul de mic, banii sunt multi si poti lucra oricand doresti tu. Cum stau de fapt lucrurile? Vei munci multe ore fara sa vezi niciun ban, sau vei plati pentru fel de fel de brosuri care sa te invete cum sa lucrezi, pentru copierea unor acte, vei fi indemnat sa cumperi materiale, software, samd. In final, nu vei fi platit pentru ca munca pe care ai prestat-o nu s-a ridicat la nivelul standardelor "sefului". Fii siguri ca nimeni nu vrea sa iti ofere o slujba atat de usoara si atat de bine platita in conditiile in care exista atatia someri care ar lucra pentru mult mai putini bani.


9. Aplicatiile gratuite. Deloc surprinzator, multe dintre aplicatiile asa-zis gratuite contin spyware, adica programe care monitorizeaza activitatea calculatorului nostru sau fac alte lucruri rele. Incearca sa rezisti tentatiei de a descarca un program care ar putea fi rau; daca nu te poti abtine, verifica mai intai pe internet daca programul este curat folosind Google si o secventa de cautare gen "programul_meu_minunat spyware" (fara acolade).


10. Retelele de file sharing ofera acces la multe filme, aplicatii, jocuri, etc (cele mai multe dintre ele piratate). Daca nu poti renunta la ele, aplicatiile de file sharing trebuie instalate si setate cu mare atentie; altfel, s-ar putea sa dai acces intregii lumi nu doar la folderul cu muzica gratuita, ci la tot continutul calculatorului tau. Eu zic ca este bine sa renunti la retelele de file sharing; daca ai nevoie de un argument in plus, nu uita ca politia din intreaga lume (da, si din Romania) le monitorizeaza.


11. Spam, adica emailuri nesolicitate. In fiecare zi primim emailuri care ne ofera medicamente de care nu avem nevoie, ceasuri care imita modelele scumpe de pe piata, samd. Unele dintre aceste emailuri contin atasamente (de obicei virusi) sau ne indeamna sa trimitem mai departe un email la 10, 15 sau 20 de persoane, pentru a avea parte de noroc in dragoste sau pentru ca Microsoft sau o alta mare companie sa ne plateasca zeci de mii de euro pentru asta. Rezista tentatiei; n-o sa primesti nimic!


12. Hoax-uri (pacaleli). Uneori primim emaluri gen "O fetita de x ani este pe moarte pentru ca are nevoie de un transplant / operatie / etc. Daca vei trimite acest email mai departe (la 10 persoane, samd) fetita va primi o donatie pentru a putea face transplantul / operatia / etc". In realitate, nimeni nu sta sa monitorizeze ce emailuri ai trimis tu ca sa-i dea bani acelei fetite, care de fapt nici nu exista. Trimitand mai departe acel email nu faci decat sa contribui la cantitatea de spam vehiculat pe internet, facandu-i pe prietenii tai sa piarda timpul cu mesaje care nu au niciun sens.


13. Multe, multe altele. Daca doresti sa afli cum te poti pazi de o anumita amenintare online si n-ai gasit informatii despre ea in aceasta pagina, trimite-ne un email si o vom adauga la lista de pericole.